Info

Patience is een kaartspel, van Franse herkomst. Het betekent letterlijk ‘geduld’… een eigenschap die absoluut nodig is om dit spel te spelen.
De Amerikaans-Engelse versie noemt Solitaire (=alleen), wat duidt op het feit dat het een spel is dat alleen gespeeld dient te worden.

Hoe gaat het spel nu in zijn werk? Wel, het is niet zo moeilijk.
Allereerst worden de kaarten geschud en verlegd, totdat de gewenste eindpositie is ontstaan. Indien je tot dit stadium komt, heb je het spel succesvol gespeeld.
Echter is een groot kenmerk aan patience, dat er soms geen einde aan komt. Soms lukt het, dan weer niet. We zouden het spel daarom passend toebehoren aan de geluksspelen. Je bent namelijk maar weinig afhankelijk van je eigen spel… het is de ligging van de kaarten die bepaalt of je het spel wint of verliest.

Dit betekent echter niet dat je volledig afhankelijk bent van geluk. Ook kunde en vaardigheid zijn vereist, om het spel tot een goed einde te brengen. Dit is ook het geval bij spellen als: Governor of Poker en Klaverjassen.

Als we de versies van patience gaan bekijken, kunnen we tot de conclusie komen dat het zogenaamde ‘klondik patience’, het meest bekende is, vooral in het land van herkomst. Echter zijn er meerdere versies die aanslaan en die standaard meegeleverd zijn bij Windows of Lunix. Daarbij denken we aan varianten als ‘Freecell’ en ‘Spider Solitaire’.

Patience is in tegenstelling tot andere beter bekende spelletjes, een outsider. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het spel niet zo populair is bij de jongere generatie. De oudere generatie weet er vaak wel van en speelt het niet onvaak.

Het amusant eenpersoonsspel is en blijft een uitdaging voor hij/zij die zich wil richten op ‘eens iets anders’. Beschik je over genoeg geduld, is het zeker de moeite je hieraan te wagen.

Onze favoriete patience spel is:

Freecell

Freecell